29 feb 2012

La dieta mediterrània va bé per la memòria

Són moltes les investigacions que, des de ja fa uns anys, han posat damunt la taula la importància de cuidar l'alimentació, com a factor clau a l'hora de combatre l'envelliment. La novetat és que als benficis ja coneguts de fruites, verdures i peix, ara hi hem d'afegir un altre component antioxidant: els polifenols, que trobem per exemple a l'oli d'oliva i les nous.

Així ho revela un estudi fet entre persones grans (amb elevat risc de patir malalties cardiovasculars) i liderat per l'Hospital Clínic de Barcelona. En aquesta investigació s'ha comprovat que el consum d'oli d'oliva verge i el cafè afavoreixen la memòria verbal, mentre que les nous milloren la memòria de treball. Per la seva banda, el vi (sempre amb un consum moderat) també tindria resultats positius en la funció cognitiva global.

Tots aquests productes rics en polifenols (i, per tant, amb un elevat poder antioxidant), redueixen doncs els efectes del declivi cognitiu propi de l'envelliment. Una conclusió que s'anirà confirmant gràcies al seguiment que es farà d'aquests participants.

24 feb 2012

I demà, què?

Ànims, família! Que ja falten poques hores perquè comenci el cap de setmana! Des d'Aula Gastronòmica us deixem algunes recomanacions perquè el gaudiu tot cuidant l'estómac ;)

Festa del Trinxat, Puigcerdà (La Cerdanya): Un dels plats més coneguts de la Cerdanya és el trinxat, fet a base de col d'hivern, patates i rostes. Si el voleu tastar en molt bona companyia (més de 800 comensals), podeu comprar la vostra entrada per la 17ena Festa del Trinxat: un deliciós sopar on podreu degustar una fusta d’embotits, xató de Sitges, l'imprescindible trinxat i un estofat de poltre (novetat d'enguany!). Per endolcir-ho tot plegat, taps de Cadaqués i un tastet de licor de cassis de Viella.

Festa de la Carxofa, Amposta (Montsià): Aquest dissabte 25 se celebra també una festa en honor a un dels productes de temporada més estimats... la carxofa! Durant tot el dia, al Pavelló Firal d'Amposta hi haurà un mercat de productes artesanals i de la zona, tast de vins, actuació de la xaranga “Suc d’Anguila”, passejades en carruatge, etc.
Ah, i fins el 31 de març els restaurants de la zona ofereixen menús dedicats a la carxofa. Més informació, aquí.

La Festa de la “Xuia” (Agullana, Alt Empordà): Si encara teniu ganes de carnestoltes i de festa, podeu anar a Agullana, on combinen les rues i els balls amb les “xuies": unes truites típiques de la població i que es preparen amb ous, cansalada i botifarra. A les 5 de la tarda, aproximadament, se serveixen les "xuies", que s'acompanyen de pa i beguda per tothom! I, a la nit, ball de fi de festa amb el grup "Música 3".

Aquí teniu el programa complet de la diada.

Llibres de cuina

Penseu-hi un moment: a la vostra prestatgeria quants llibres de cuina hi teniu? Us agrada que estiguin farcits de fotos o preferiu que l'atenció se centri en les receptes, ben explicades i amb tota mena de detalls? Aposteu pels llibres de temes genèrics o pels que homenatgen un producte, un plat, una tècnica determinada?

Moltes preguntes (i amb reposta!) és el que trobareu al programa Millennium. I us en parlem perquè justament aquesta nit (a les 11, al Canal 33) reflexionaran sobre els llibres de cuina i ho faran amb convidats de luxe: els xefs Carme Ruscalleda i Joan Roca, el gastrònom Pau Arenós, el cuiner Isma Prados i l’editor Jordi Indurain.

Ah, i si vosaltres ens voleu recomanar els vostres llibres de cuina preferits, podeu fer-ho deixant un comentari aquí al blog! Així entre tots anem construïnt la biblioteca més saborosa de la xarxa :)

23 feb 2012

Contrastes de temporada

Este martes en nuestro curso de cocina de mercado y de contrastes preparamos cuatro deliciosos platos, que luego pudimos degustar en una agradable cena todos juntos :)
Si queréis practicar en casa, os dejamos un par de recetas...

Y si os apatece ampliar conocimientos o descubrir nuevos trucos, podéis apuntaros al curso de cocina de mercado que ya estamos preparando para el mes de marzo. ¡Os esperamos!

ENSALADA TIBIA DE ALCACHOFAS, LIMON CONFIT, ZANAHORIAS Y JAMON DEL PAIS, VINAGRETA MIEL Y CURRY

*Ingredientes:
-3 alcachofas medianas
-1 zanahoria
-piel de un limón a gusto
-3 lonchas de jamón
-1 cucharada de miel
-¼ taza de agua
-2 partes de aceite de oliva
-¼ de cucharadita de curry en polvo
-sal y pimienta

*Elaboración:
-
Limpiamos las alcachofas, también las zanahorias.
-Preparamos agua para blanquear estas verduras, y en otra blanquearemos 3 veces las pieles de limón, siempre a partir de agua fría.
-Las lonchas de jamón las podemos pasar por horno, así quedan crocantes.
-Para la vinagreta: ponemos la cucharada de miel, junto con el agua, las partes de aceite, sal, pimienta y el curry. Mixamos, y rectificamos el sabor.
-El emplatado será mezclar las verduras con las pieles de limón y el jamón crocante.


MUSLOS DE POLLO ESTOFADOS EN LECHE DE COCO Y CACAHUETE, ARROZ BASMATI
*Ingredientes:
-1 muslo de pollo por comensal (6 piezas para la clase)
-1 cebolla roja
-2 cucharadas de mantequilla de cacahuete
-1 lata de leche de coco
-1 diente de ajo
-1 taza de arroz basmati
-1 ramita pequeña de canela, o bien una cucharadita de canela en polvo
-sal y pimienta

 *Elaboración:
-Cortamos la cebolla y el diente de ajo en julianas y el pollo lo troceamos en dos.
-Rehogamos el pollo junto con las verduras. Retiramos el pollo y reservamos.
-Quitamos excedente de grasa y procesamos esa cebolla, inmediatamente volveremos a sartén a seguir sofriendo junto con la mantequilla y seguido agregamos la leche de coco. Cuando vemos que esta salsa queda homogénea agregamos los pollos troceados y dejamos estofar a fuego suave por unos 20 min.
-Mientras tanto lavamos nuestro arroz basmati y ponemos en una olla a cubrir con una mano por arriba y la canela, ponemos a fuego lento. Dependiendo de la cantidad se tardará entre 8 a 15 minutos, a partir de agua hirviendo; debemos mantener tapado. Y este arroz será nuestra guarnición del pollo y su salsa.

21 feb 2012

¿Sabías que España es el segundo país del mundo en producción de mandarinas clementinas? Estamos por detrás de la República Popular China, que en 2007 cultivaron 15.185.000 toneladas de ese cítrico.

¿Sabías que el nombre "mandarina" tiene su origen en el color del traje que llevaban los mandarines chinos?

Lo que seguramente sí tienes claro es que el consumo de cítricos, por su aporte de vitamina C, nos ayuda a prevenir los resfríados. Para que puedas disfrutar de estos y otros beneficios, hoy te proponemos una receta de nuestro curso de cocina de mercado. ¡Buen provecho!

COPA DE GRANIZADO DE MANDARINA Y STREUSSELS DE CANELA
*Ingredientes para el granizado:
-
800 gr. zumo de mandarina
- 200 gr. azúcar
- 4 colas de gelatina
- 50 gr. cava

*Ingredientes streussels de canela:
-
120 gr. harina
- 100 gr. azúcar
- 6 gr. canela
- 50 gr. polvo almendra
- 80 gr. mantequilla
- Sal

*Elaboración:
- Para el granizado: Calentar una pequeña porción de la pulpa de mandarina al microondas, junto con el azúcar y las colas de gelatina previamente hidratadas. Una vez caliente, añadir el resto de mandarina y el cava. Remover bien con varillas y dejar congelar.

- Para los streussels: Mezclar primero todos los sólidos y añadir finalmente la mantequilla pomada, amasar bien y dejar en el frigorífico. Una vez frío rallar con rallador ancho y cocer en el horno a 160ºC de 12 a 15min.

*Montaje: En una copa de coctel, poner el granizado de mandarina y encima unos streussels de canela.

20 feb 2012

Els Simpsons i la cervesa

Ahir es va estrenar als Estats Units l'episodi 500 de la mítica sèrie "Els Simspons". Per celebrar-ho, la cadena Fox va organitzar fa uns dies una marató en què els guanyadors van aguantar més de 86 hores veient capítols de la sèrie. Són més de 3 dies seguits... i tot per un premi de 10.500 dòlars! (8.000€, aproximadament).

Més enllà de l'originalitat de l'aposta, a nosaltres ens ha sobtat descobrir que la famosa cervesa Duff, que tant agrada a Homer Simpson, existeix de veritat! Tot i que al principi era una paròdia d'una cervesa feta a EUA ("Bud", de Budweiser), des de 2008 que es pot comprar arreu del món. Per exemple, a través d'aquesta web.

Tot i així, des d'Aula Gastronomica us recomanem que aposteu per les cerveses artesanes, com les que elaboren els companys de DeDues. I recordeu que als cursos de cervesa que anem organitzant regularment podeu descobrir una gran varietat de begudes, a més d'aprendre com s'elaboren i com s'han de degustar. La pròxima classe és el dimarts 20 de març i ja us hi podeu apuntar aquí.

Ah, i a Aula Tibidabo també podeu participar als cursos de cervesa i maridatge, una completa classe pràctica per descobrir com combinar la beguda amb els aliments, per gaudir al màxim de tots els sabors!

17 feb 2012

Y mañana...¿qué hacemos?

En Aula Gastronomica os animamos para que disfrutéis del fin de semana con algunas de las propuestas gastronómicas que se organizan en diferentes sitios del territorio:
Jornades de l’escudella i la carn d’olla (Vic, Osona): Durante toda esta semana y hasta el domingo 19, los restaurantes de Vic rinden homenaje a uno de los platos más imprescindibles de la gastronomía catalana. Además, durante el fin de semana podréis visitar un delicioso mercado de productos artesanales y participar en variedad de talleres de cocina y degustaciones. Los detalles, aquí.
VI Jornada de la Tòfona, Girona: La trufa... esa seta ¡tan y tan preciada en la cocina! Si os gusta su sabor, podéis disfrutarlo en los restaurantes de Girona, que del 3 al 26 de febrero introducen ese exquisito producto en sus cartas. Es una iniciativa del colectivo Girona Bons Fogons.

16 feb 2012

Per dijous llarder botifarra menjaré

Dijous gras, dijous llarder, "dia de l'ou i el porc", "dia de la truita"... Sigui quin sigui el nom que li posem, el cas és que avui donem la benvinguda al Carnaval i ho fem amb la gastronomia com a protagonista principal.

Els àpats amb la família, a la feina o a l'escola estaran marcats per la botifarra d'ou, les truites i la tradicional coca de llardons. Sembla que antigament eren els més petits de la casa qui anava per les cases fent recollida d'ous, per després elaborar les famoses i variades truites. Avui, moltes escoles i grups d'amics ho celebren amb el més modern "pongo": "yo pongo las patatas", "yo pongo la tortilla", "yo pongo la bebida"... En qualsevol cas, i sigui quina sigui la vostra comanda, l'important és compartir el menjar i una bona estona amb les persones que estimeu!

Per Dijous Gras, botifarra fins al nas

Tot i que cada poble i ciutat té la seva festa, us recomanem la de Vilanova i la Geltrú, on avui mengen amanida amb salsa de xató, tot tipus de truita (carxofes, mongetes, botifarra, pèsols...) i, per si no fos suficient, ho arrodoneixen amb la coca de llardons i la merenga...una merenga que va perfecte per acabar el dia amb unes quantes empastifades!

15 feb 2012

Restaurantes que se esconden

Mayor oferta gastronómica + creatividad al límite = restaurantes surrealistas

La comida "a ciegas" o "por los aires" son solo un par de ejemplos para ilustrar la última tendencia en gastronomía: ahora ya no se trata solo de vender una buena comida sino que los establecimientos apuestan por ofrecer nuevas "experiencias". En ese sentido, una de las modas son los restaurantes "ocultos", negocios que se esconden detrás de originales y variadas tapaderas...

Uno de ellos es la Tintoreria Dontell, en Barcelona, que curiosamente abre de 13:00 a 16:00 y de 20:30 a 24:00... Para reservar, podéis llamar por teléfono o entrar en la web. A lo mejor no os lavan el vestido, pero sí que os podrán ofrecer deliciosa cocina mediterránea.

Así lo anuncian: "Lavado Express de Mediodía. Ahora, para todos nuestros clientes, un servicio especial de martes a viernes a ¡20,5 euros! Consiste en un pack  de lavado que incluye… lavado de salpicaduras del aperitivo del día, lavado de manchas del primer plato planchado al vapor de prendas manchadas por el segundo, limpiado en seco sobre las imperfecciones ocasionadas por manchas de chocolate decoloración"

Por cierto, Dontell hace referencia al inglés ("Don't tell" significa "no lo digas"), así que mejor les guardamos el secreto ;)

14 feb 2012

Humor gastronòmic

Després de menjar-se tres plats en un bon restaurant, el client crida el cambrer:
- Cambrer, encara tinc gana... Què m'aconsella demanar?
- ¿Vol un consell sincer? Demani el compte, i segur que li passa la gana.
---------------------------------
-Cambrer!
-Digui, senyor?
-Em podria coure una mica més el pollastre?
Se m'està menjant l'amanida!

Fora bromes, al web d'Aula Gastronomica ja hi trobareu tots els cursos programats fins a l'abril... prepareu l'agenda i reserveu plaça! 

13 feb 2012

Literatura y gastronomía

PAN CON TOMATE
Indispensable que todos los seres y los pueblos sabios de la tierra asuman el pan con tomate como un paisaje fundamental de la alimentación humana. Plato pecado por excelencia porque abarata y simplifica el pecado haciéndolo accesible a cualquier humano. Plato pecado porque puede ser alternativa de todo lo trascendente, de todo lo peligrosamente trascendente, si se convierte en cultura de la negación. No hacer la guerra sino el pan con tomate. No votar a las derechas sino comer pan con tomate. No entrar en la OTAN sino hacerse un pan con tomate. En cualquier parte. En cualquier lugar. Pan. Tomate. Aceite. Sal.
Y después del amor, pan con tomate y un poco de salchichón.
Manuel Vázquez Montalbán
(Las recetas inmorales, 1981)

PA AMB TOMÀQUET
Déu ens dó ser catalans
per menjar bon pa amb tomàquet
amb un raig d’oli discret
i un pols de sal si fa falta;
pa de pagès si pot ser
que és més saborós que els altres
i tomàquet ben madur,
però que no ho sigui massa.

Déu ens dó un tall de pernil
o llonganissa ben ampla
perquè acompanyin el pa
ben sucadet amb tomàquet;
pernil de bon mastegar,
llonganissa de la Plana,
que els osonencs en això
tenim molta anomenada.

Dé ens dó tot el que he dit
i bons amics a la taula
per compartir el que mengem
i fer petar la xerrada,
que conversar amb els amics
sempre sol despertar gana
i el menjar, si és compartit,
resulta més saludable.

Miquel Martí i Pol
(Bon profit!, 1999)

10 feb 2012

Ideas deliciosas para el fin de semana...

Fira de la Botifarra, en La Garriga (Vallès Oriental): Se trata de la primera fiesta dedicada a ese producto tan emblemático de La Garriga. Además de la presentación del libro "Corpus Culinari Català", también podréis disfrutar de un concurso popular de cocas de butifarra, talleres infantiles, actuaciones de música... Durante todo el fin de semana, en la plaza Can Dachs, podréis comprar todo tipo de productos artesanales.
Los sensibles al frío, que no se asusten. Del 11 al 19 de febrero pueden comer el famoso "platillo de botifarra", cómodamente, en los restaurantes de la zona.

El Gust de la Paraula, en Caldes de Malavella (La Selva): Si os gusta la literatura y la gastronomía, éste es vuestro destino perfecto. Cata de vinos maridada con poesía, cuentos gastronómicos, conferencias, concursos...son algunas de las actividades que se han preparado para este fin de semana. ¡Apto para toda la família!

Àpat dels pobres, en Bagà (Berguedà): Tradicionalmente, los días de Carnaval los regidores del pueblo recogían dinero e ingredientes de todas las casas, para luego elaborar el conocido como "àpat dels pobres", dedicado a los más necesitados. Hoy, la fiesta reúne gente de todas partes, más de 2.000 comensales que quieren degustar la enorme paella (2,80 metros de diámetro) que se elabora en una de las plazas más emblemáticas del pueblo.
La comida se completa con bailes tradicionales y una muestra de productos artesanos.

8 feb 2012

Davantal per tots!

Avui a les 7 del vespre s'estrena "Cuinetes", un programa culinari pensat per a tota la família i que podreu veure per TV Badalona, Canal Terrassa Vallès, VOTV, Canal Blau, TAC 12...entre d'altres televisions adherides a la XTVL. També el podreu recuperar cada dijous al web de la XTVL.

En cada capítol, de 25 minuts de durada, es prepararà una recepta en la qual hi participaran nens i nenes, d'entre 4 i 10 anys. La xef responasble serà Marta Carnicero, formada a l’Escola d’Hosteleria Hoffmann i col·laboradora de diversos mitjans de comunicació.

L'objectiu del programa és apropar el gust per la gastronomia als més petits de la casa, tot conscienciant-los de la importància de seguir una dieta saludable. A més d'explicar-se l'origen d'alguns ingredients, o de descobrir perquè serveixen determinats estris de la cuina, "Cuinetes" també comptarà amb la presència de xefs de renom com Carme Ruscalleda (Sant Pau), Xavier Pellicer (Can Fabes) o Joan Roca (Celler de Can Roca), que ens explicaran els seus secrets Michelin.

7 feb 2012

El secreto de Brad Pitt

¿Habéis visto Moneyball? La nueva película de Brad Pitt, que se estrenó el pasado viernes, es la excusa perfecta para hablar de uno de los actores más populares del cine actual (quizá por sus dotes interpretativas, pero también por su atractivo...).

El caso es que, como algunos cinéfilos han podido comprobar, no son pocas las películas donde Pitt aprece comiendo... Para muestra, éste vídeo donde se recopilan algunos de esos momentos deliciosamente gastronómicos.

Está claro que Pitt disfrutaría con los cursos de cocina que ofrecemos en Aula Gastronomica ;)

Ah, y para los que prefieran palabras a imágenes, aquí va la lista de algunos de los alimentos que se come el actor en pantalla:
- bagel (Mr. and Mrs. Smith)
- baguette (Inglourious Basterds)
- baked beans (Johnny Suede)
- bar nuts (Ocean's Eleven)
- battle food, Greek (Troy)
- carrot, cooked (Meet Joe Black)
- carrot, raw (JS)
- caviar (Curious Case of Benjamin Button)
- cereal (Smith)
- cheeseburger, bacon (Eleven)
- cheeseburger, regular (Moneyball, Kalifornia)
- chewing gum (Burn After Reading, Ocean's Twelve, Ocean's Thirteen)
- chicken breast (Smith)
- chili (Kalifornia)
- cookies, Christmas (Moneyball)
- cookies, regular (MJB)
- corn chips (Twelve)
- corned beef and cabbage (The Devil's Own)
- cotton candy (Eleven)
- dumplings (Thirteen)
- eggs and bacon (MJB)
- French fries (Moneyball)
- ham (Legends of the Fall)
- human blood (Interview With a Vampire)
- ice cream/sorbet concoction (Moneyball, Eleven)
- Jamba Juice smoothie BAR)
- jelly doughnut (JS)
- lollipop (Eleven)
- meatloaf (JS)
- meat and potatoes (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford)
- nachos (Eleven)
- olive (Smith)
- pancakes (Smith)
- peach (Smith)
- peanut butter (MJB)
- popcorn (Benjamin Button, Moneyball)
- Popsicle (BAR)
- pot roast (Smith)
- prison gruel (Seven Years in Tibet)
- ramen or maybe udon noodles (BAR)
- room service (Twelve)
- sandwich, ham, cheese, and sardine (A River Runs Through It)
- sandwich, turkey (MJB)
- sandwich, unidentified (Devil's Own)
- shrimp cocktail (Eleven)
- soup ( Tibet)
- stir-fry (Thirteen)
- sunflower seeds (Moneyball)
- toast (MJB)
- takeout, Chinese ( Button, Kalifornia)
- takeout, unidentified (The Mexican)
- Tibetan knot pastry (Tibet)
- trail mix (Tibet)
- Twinkie (Moneyball)

6 feb 2012

Un àpat d'altura

Si no teniu vertigen, però en canvi us sobren les ganes de provar noves experiències, potser ha arribat el moment de tastar Dinner in the sky. Una proposta per dinar o sopar a 50 metres d'altura!

Sona arriscat, però no patiu que ho tenen tot controlat. El truc és repartir taules i cadires damunt d'una plataforma que s'aguanta gràcies a una grua, la qual necessita uns 500m2 per fixar-se bé a terra. Així, la gràcia del sistema és que pots gaudir de l'àpat a qualsevol lloc on et puguis imaginar, sempre i quan tinguis els permisos i l'espai suficient per instal·lar la grua en l'indret desitjat.

El màxim de comensals són 22, ja que a la mateixa plataforma també hi ha d'haver lloc, com a mínim, pel cuiner i el cambrer. Per completar la vetllada, també es pot disposar d'una segona plataforma, que s'instal·laria a uns metres de distància, i on hi pot tocar una banda de música, també s'hi poden fer presentacions de producte, etc.

Si ho voleu provar, apunteu-vos aquesta data a l'agenda: 5 de maig a Barcelona, amb menús des de 80€.

I, per cert, no patiu si a mig dinar heu d'anar al lavabo... Us baixen la taula a terra en menys de 2 minuts ;)

3 feb 2012

Fin de semana bajo cero

Para combatir el frío, lo mejor es proveerse de buenas calorías ;)

Fira de la Candelera (Molins de Rei): Hasta el 5 de febrero, Molins de Rei se viste de gala y acoge una de sus fiestas más tradicionales. Este fin de semana, y en el marco de la 161ena edición de la Fira de la Candelera, podréis disfrutar de una gran variedad de actividades, como el concurso popular de tortillas, maridajes, degustaciones, almuerzo de “traginers”, butifarrada popular, etc. Además, y durante todo el día, podréis pasear por la feria de vinos y alimentación. Todos los detalles, aquí.

Festes de la Candelera i el Cavall (Perafita): Si os gustan los caballos y las ferias de artesania, este fin de semana tenéis una buena excusa para visitar ese bonito pueblo de la comarca de Osona. Cocas, quesos ecológicos, cervezas artesanas o embutidos típicos de la zona son algunos de los productos que podréis comprar en el mercado que se instalará en el núcleo antigo del pueblo.

Fira del Farro (la Vall de Bianya): ¿Conocéis “el farro”? Se trata de una receta típica de las zonas de montaña y que se prepara con maíz (o alubias) y cansalada. Este fin de semana, Hostalnou de Bianya le rinde homenaje y organiza una feria donde habrá conferencias pero también una cena popular con, lógicamente, un buen plato de “farro”.

2 feb 2012

El Palau Robert de Barcelona exposa els secrets d’elBulli

Si no vau poder gaudir de les meravelles de Ferran Adrià al seu restaurant de Roses, ara podeu somiar-hi una mica més gràcies a l’exposició “Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat”, que serà al Palau Robert de Barcelona fins el 3 de febrer de 2013.

La mostra explica la història del restaurant, un negoci que arrencava a finals dels anys 50 de les mans d’un matrimoni alemany. De fet, el nom “El Bulli” té el seu origen en els gossos “bulldog” d’aquest matrimoni, que eren coneguts com “bully” en francès.

A través de diversos documents i objectes, l’exposició ens ajuda a entendre l’evolució d’un restaurant que va ser reconegut amb 3 estrelles de la Guia Michelin i que durant 5 anys va ser considerat el millor del món. És, doncs, una mirada al passat per contextualitzar i reconèixer el paper d’ElBulli en la gastronomia mundial.

A més de passejar-vos per unes sales d’allò més saboroses i aromatitzades, també podeu participar en les activitats educatives que s’organitzaran entorn l’exposició (visites guiades, cicles audiovisuals, etc.).

El pròxim projecte de Ferran Adrià és la Bulli Foundation, que està previst que s'inauguri el 2014.