25 ene 2012

El pèsol de Llavaneres ja és aquí!

Tot i que s'anuncia un canvi de temps per aquest cap de setmana, el cert és que fins ara l'hivern ha estat força suau. Als horts de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), aquesta "bonança" ha permès recollir els famosos pèsols garrofals abans del que és habitual.

Així, la temporada del producte s'avança, però els agricultors encara no poden cantar "blat al sac": les glaçades podrien espatllar-ho, ara que el pèsol està tan a punt. A més, les temperatures suaus han avançat el creixement de les plantes, però n'ha reduït el nombre de tavelles (beines o embolcalls del pèsol).

Si retrocedim en la història, trobarem referències al pèsol de Llavaneres des del s.XVII, quan Francisco Zamora ecriu al seu llibre Diario de los viajes y hechos en Cataluña que a les rodalies de Mataró s'hi produeix un pèsol primerenc. Es tracta d'un llegum més dolç que les altres varietats i que generalment es collia als voltants del mes de març.

Per tastar-lo, podeu comprar-lo en algunes botigues de la vila o regalar-vos un àpat als restaurants de la zona, on fàcilment trobareu la recepta típia dels pèsols ofegats a l'estil de Llavaneres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario