Feta amb ametlles i avellanes torrades, una mica de pa, vinagre, all, oli, sal i nyora o pebrot de romesco, la salsa xató s'acompanya d'una amanida d'escarola, anxoves, tonyina i bacallà. Tot i que avui són molts els qui en reclamen la paternitat, el que està més o menys clar és que l'origen d'aquest plat l'hem de buscar a les zones vinícoles del Penedès i del Garraf.
I ja sabeu allò que diuen: "si la cosa és bona, la bossa sona" (perquè és així el refrany, no?). El cas és que de plat tradicional el xató s'ha transformat en un atractiu turístic amb molt d'encant i ja fa temps que diverses poblacions s'han unit per organitzar el que es coneix com a Ruta del Xató. I és que amb l'excusa del xató, s'organitzen tota mena d'activitats per animar-nos a descobrir la riquesa gastronòmica, musical, paisatgística, arquitectònica...de les comarques del Penedès i del Garraf.
Que per què avui us parlem del xató? Doncs perquè aquest migdia, al Palau Robert de Barcelona, se celebra la inauguració oficial de la temporada 2011-2012 de la Ruta del Xató, i volíem que els amics d'Aula Gastronòmica fossiu els primers a saber-ho :)
Trobareu més informació de la ruta del xató en aquest web.
Per cert, que si aquest vespre teniu una estona lliure, encara sou a temps d'apuntar-vos al curs de bolets que fem a Aula Gastronòmica! Comencem a les vuit del vespre i us podeu inscriure aquí.
No hay comentarios:
Publicar un comentario